03.05.2018

Erilaisuuden tunne varjosti lapsuuttani - vasta nyt uskon, että pärjään

Minua on aina inhottanut suomalainen asenne vappuun ja muihin juhliin. Se miten ihmiset keskittyvät siihen alkoholiin. Kyllä minäkin käytän alkoholia – en ole mikään absolutisti – mutta juon yhden lasin viiniä, en hakeudu humalaan. Ehkä se on sitä, että alitajuisesti suojelen itseäni, kun tiedän, että minulla on se alkoholismigeeni.

Lue lisää >

26.02.2018

Lapsen taakka

Sain kunnian ja ilon ohjata Alkon ”Lapsen taakka”-mainoselokuvan. Olin muutamia vuosia aikaisemmin ohjannut samaan sarjaan kuuluvan filmin, jossa lapsen taakkana oli isän alkoholin liikakäyttö. Nyt tehty filmi kertoo lapsen taakasta laajemmin.

Lue lisää >

08.03.2017

Tilaa Fragile paikkakunnallesi

Suomessa ei liene montaa lasta, joka ei olisi jossain elämänsä vaiheessa pahoittanut mieltään tai pelännyt aikuisen juomisen takia. Fragile-esitys käsittelee alkoholismia nuoren näkökulmasta.

Lue lisää >

30.08.2016

FASD-nuorten seurassa

Arvioiden mukaan Suomessa syntyy vuosittain 600 – 3 000 alkoholin vaurioittamaa lasta. Näistä vaurioista käytetään kattotermiä FASD (Fetal Alcohol Spectrum Disorders).

Lue lisää >

30.08.2016

Huomio alkoholin aiheuttamiin sikiövaurioihin

Alkoholin aiheuttamat haitat voitaisiin kokonaan estää. Haitat on pyrittävä kaikin keinoin torjumaan – sekä yksilö- että valtiotasolla. Jos näin ei tehdä, se on mielestäni epäeettistä ja yksinkertaisesti väärin.

Lue lisää >

05.06.2016

Lähimmäisen surusta ja häpeästä

Perheenjäsenten päihteidenkäytön elämänpituiset vaikutukset on Susanna Alakosken teosten keskeinen teema. Ruotsinsuomalaiskirjailija on nostanut läheisten kokemukset suosittujen romaanien ja elokuvan aiheeksi. Menestysteos Sikalat (2006) voitti merkittävän ruotsalaisen August-kirjallisuuspalkinnon, siihen perustuva Sovinto-elokuva (2010) puolestaan pääpalkintoja useilla elokuvafestivaaleilla. Maria Romantschukin vetämä Susanna Alakosken ja allekirjoittaneen keskustelutilaisuus Helsingin ydinkeskustan Luckanissa olikin jo ennakkoon täyteenbuukattu. Tunnelma oli keskittynyt ja eläytyminen vahvaa.

Lue lisää >

26.01.2016

Rakkaudentunnustuksia ja kaunistelemattomia totuuksia

A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus kysyi viime vuoden marraskuussa suomalaisilta nuorilta, mitä he haluaisivat sanoa vanhemmilleen näiden alkoholinkäytöstä. Kanava nuorilta vanhemmille -kampanja tuotettiin Lasten seurassa -ohjelman toimenpiteenä.

Lue lisää >

31.10.2014

Alkoholinkäyttö lapsiperheissä – tunnista, ota puheeksi, auta

Lasten seurassa –ohjelma järjesti 10.10.2014 Varhaiskasvatus-tapahtumassa koulutusseminaarin, jonka teema oli Alkoholinkäyttö lapsiperheissä – tunnista, ota puheeksi, auta. Teemaan pureutuivat tutkimusprofessori Marja Holmila, erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo ja kehittämispäällikkö Katja Sankalahti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, johtava erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry:stä, palveluesimies Tiina Vormisto Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotesta ja ohjelmajohtaja Petra Kouvonen Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiöstä ITLA:sta.

Lue lisää >

03.10.2014

Lapsi ei voi valita vanhempiaan. Mitä jos voisi?

Alkon ja A-klinikkasäätiön yhteisen Lasten seurassa -ohjelman Orpokoti-video kutsuu suomalaisaikuiset keskusteluun lapsen oikeuksista hyvään arkeen. Lasinen lapsuus toivoo aikuisten pohtivan alkoholinkäyttöään lasten seurassa.

Lue lisää >

04.03.2014

Olen rikkinäinen – auttaisiko nuorten nettiryhmä?

Rikkinäiset on verkossa tehtävää työtä nuorten auttamiseksi vaikeissa perhetilanteissa. Tavoitteena on kehittää ja levittää nuorille mahdollisimman tarpeen mukaista ammatillista nettiauttamista ja tarjota mahdollisuus vertaistukeen. Nuorille on vuodesta 2012 alkaen tarjottu avoimia liveiltoja Tukinet.netissä, joka on kriisikeskus verkossa. Ensimmäinen suljettu nuorten nettiryhmä toimi syksyllä 2013 yhdeksän viikon ajan. Tämä kirjoitus pohtii kokemuksiani kyseisestä pilottiryhmästä. Toiminnassa ovat mukana A-klinikkasäätiö, Suomen kasvatus- ja perheneuvontaliitto, Ensi- ja turvakotien liitto sekä Kriminaalihuollon tukisäätiön lapsi- ja perhetyö.

Lue lisää >

19.12.2013

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä

Pysähdyn päiväkodissa oven suuhun kuuntelemaan nelivuotiaiden kotileikkiä. Pakataan, matkustetaan ja käydään ostoksilla. Perheen isä muistuttaa äidille: ”Kun menet kauppaan, muista ostaa saunaoluet ja lapsille limut.” Äiti lähtee kauppaan ja palaa hetken kuluttua kassit kilisten.

Lue lisää >

05.12.2013

Nuorten huoli muiden alkoholinkäytöstä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetissä nuoret pohtivat, miten suhtautua missäkin tilanteessa muiden alkoholinkäyttöön. Monet keskustelupalstalle nimettöminä kirjoittaneet nuoret ovat huolissaan muiden ihmisten alkoholinkäytöstä. Sivustolla on myös kysytty, aiheuttaako jonkun läheisen alkoholinkäyttö mielipahaa, huolta, pelkoa tai muuta vastaavaa? Puolet vastanneista nuorista oli ollut ainakin joskus huolissaan jonkun läheisensä alkoholinkäytöstä. Keskustelupalstalla moni kirjoittaja pohti haittoja, joita hänen vanhempansa alkoholinkäyttö aiheuttaa perheen arkielämässä. Huolitekstit olivat samantyyppisiä, joita näkee myös muun muassa A-klinikkasäätiön Varjomaailma-sivustolla.

Lue lisää >

29.11.2013

Ymmärrän, mutta en hyväksy

– Löysin kahdeksasluokkalaisen tyttäreni huoneesta pullon vodkaa. Hän sanoi, ettei tarvitse olla huolissaan, sillä hän osaa käyttää jo alkoholia eikä nauti sitä liikaa yhdellä kertaa.

Lue lisää >

22.11.2013

Juhlien aikaan

Lasten seurassa -ohjelman tavoite on herättää aikuisia miettimään, miltä alkoholinkäyttö näyttää lasten silmin. Tarkkaavaisuuteen on varmaan syytä vuoden jokaisena päivänä, mutta näin juhlapyhien alla on erityisesti hyvä miettiä omia tottumuksiaan ja perinteitään.

Lue lisää >

07.11.2013

Perheen yhteiset hyvät muistot ovat huonoja tärkeämpiä

Istun ryhmässä äitien kanssa, joilla on taustassaan ongelmallista päihteidenkäyttöä. Me emme kuitenkaan ole kokoontuneet puhumaan päihteistä. Puhumme vanhemmuudesta, lapsista, omasta lapsuudestamme ja opiskelemme yhdessä ICDP-ohjelman mukaista Kannustavaa vuorovaikutusta.

Lue lisää >

26.10.2013

Myönteisiä virtauksia nuorten alkoholin käytössä – nytkö huomio toisaalle?

Julkisuudessa lasten ja nuorten hyvinvoinnista saa usein kielteisen kuvan, sillä pahoinvointi myy ja pahoinvointi herättää. Syyskuun puolessavälissä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportoidessa Kouluterveyskyselyn tuloksista sävy oli kuitenkin toinen.

Lue lisää >

18.10.2013

Rajanvetoa ja määrittelyn haasteita – mikä on sopivaa ja mikä liikaa?

Yhdeksän kymmenestä aikuisikäisestä suomalaisesta ilmoittaa käyttävänsä alkoholia jossain määrin. Koska alkoholinkäyttö nivoutuu tiiviisti kulttuuriimme, rajan vetäminen sopivan kohtuukäytön ja vanhemmuutta heikentävän ongelmakäytön välillä on haastavaa. Jossain se kuitenkin menee.

Lue lisää >

11.10.2013

Lasten osallisuudesta avain perheen alkoholipulmiin?

Lapset reagoivat vanhempiensa alkoholinkäyttöön monin tavoin: vastuunkantajina, vetäytyen, peläten, alistuen, sopeutuen, suuttuen, kapinoiden tai häpeillen. Vanhempien runsaaseen alkoholinkäyttöön liittyy lasten näkökulmasta monia väkeviä tunteita, jotka heijastuvat myös kasvavien lasten myöhemmissä elämäntapavalinnoissa. Osa lapsista omaksuu perheen toimintatavan tai etsiytyy toisenlaiseen alkoholikulttuuriin omaksuen vanhempiensa alkoholinkäytöstä täysin poikkeavan tavan elää.

Lue lisää >

09.10.2013

Koukataan kotien kautta

Vanhemmat tarvitsevat tietoa nuorten suhtautumisesta päihteisiin. Aina ei kuitenkaan tarvita asiantuntijoita herättelemään vanhempia. Ottamalla nuoret mukaan vanhempainiltojen suunnitteluun ja toteutukseen saadaan iltoihin uutta näkökulmaa ja energiaa. Oman lapsen koulukavereiden pitämä alustus päihittää perinteiset kalvosulkeiset mennen tullen ja houkuttelee osallistujia keskustelemaan.

Lue lisää >

04.10.2013

Osallisuuden edistäminen kotona on tehokasta ehkäisevää päihdetyötä

Tuiki tavallinen näky kodeissa. Aikuiset puuhastelevat työpäivän jälkeen omiaan ja perheen nuorimmaiset koulupäivän jälkeen omiaan. Aikuiset usein telkkarin tai läppärin äärellä – jälkikasvu tableteilla tai älykännyköillään. Näennäisesti yhtenä perheenä, mutta tosiasiallisesti kukin omissa maailmoissaan, omassa bittiavaruudessaan. Onneksi joillakin on takanaan, tai vielä edessä, yhteinen hetki läksyjen tai päivällisen äärellä. Joku on jopa saattanut kysyä toiselta perheenjäseneltä päivän kulusta.

Lue lisää >
Takaisin ylös
Takaisin ylös