30.09.2013

On uskallettava

Alkoholistiäidin lapsi Sofia kysyy Lasinen lapsuus -verkkosivuilla kaikkia kohtalotovereitaan mietityttävän kysymyksen: ”Miksi äiti juo, vaikka tietää sen satuttavan minua syvästi? Enkö ole lopettamisen tai edes kohtuuden väärti?”

Lue lisää >

27.09.2013

Kotibileet

Kun nuoret järjestävät kotibileet, miten ne saadaan sujumaan turvallisesti? Asiasta kannattaa jutella nuorten kanssa – vaikkapa tämän Mannerheimin Lastensuojeluliiton videon pohjalta.

Lue lisää >

25.09.2013

Mikä on kohtuullista kenenkin mielestä?

Mitä on alkoholin kohtuukäyttö? Nuorten ja vanhempien kannattaa jutella näkemyksistään. Mannerheimin Lastensuojeluliiton video antaa hyvän pohjan keskustelulle.

Lue lisää >

20.09.2013

Alkoholi ei ole yksityisasia

Moni asia on yksityistä. Yksityinen on herkkyyttä tunnistaa, ettei kaikkea tässä julkisessakaan maailmassa ja avoimessa yhteiskunnassa ole tarpeen jakaa. Ihmisessä on paljon salattua, kätkettyä ja herkkää, joka saa piiloutua. Kaikille meistä reviirit ovat omat ja erilaiset.

Lue lisää >

13.09.2013

Vanhemman alkoholinkäyttö lapsen silmin

Lue lisää >

06.09.2013

Vanhemmat, tinkikää mukavuusalueestanne

Lue lisää >

30.08.2013

Hyvä, paha alkoholi

Lue lisää >

21.08.2013

Alkoholin ostoikärajoja ei ole säädetty huvin vuoksi

Tampereen yliopiston toteuttaman Nuorten terveystapatutkimuksen 2013 mukaan raittiiden nuorten osuus 12–16-vuotiaista tytöistä ja pojista on nyt suurimmillaan koko 2000-luvun aikana.

Lue lisää >

19.07.2013

Kukkahattua vai vastuullisuutta?

Aikamme aikuinen ahdistuu helposti. Aikuinen ahdistuu vieläpä nopeasti, mikäli joku yrittää säännellä ja säännöstellä, rajata ja määrittää. Erityisesti jos rajoitusten kohteena on alkoholi.

Lue lisää >

01.07.2013

Onko alkoholinkäyttö yksilön oma asia?

Alkoholihaitat nähdään usein vain yksilön omana terveysongelmana. Alkoholinkäytön haittavaikutukset vaarantavat kuitenkin myös läheisten hyvinvoinnin ja terveyden. Lisäksi ne kuormittavat yhteiskuntaa monin tavoin.

Lue lisää >

24.06.2013

Vanhempien juomatavat vaikuttavat lapsiin ja nuoriin

Terassikausi alkaa olla parhaimmillaan, mutta huomattava määrä alkoholista juodaan silti kodeissa. Suuren osan Suomessa juodusta alkoholista kuluttavat nuoret ja keski-ikäiset aikuiset. Pikkulasten ja teini-ikäisten vanhemmat kuuluvat yleensä näihin ikäryhmiin.

Lue lisää >

20.06.2013

Mitä oikeasti tarvitsemme?

Markkinoinnin ja mainonnan tehtävä on osua arkaan paikkaan, lohduttaa tai luoda tarpeita, joita meillä ei todellisuudessa ole. Kun tarve on luotu, on aika iskostaa kohderyhmän alitajuntaan oikea brändi. Alkaa brändien välinen kilpailu.

Lue lisää >

17.05.2013

Huonosti käyttäytyvät aikuiset

Tapaan vanhempia koulun ruokalassa. Koulun käytävät ovat tyhjät, koska on koululakko. Koulussa on sairasteltu vuosia sisäilmasta johtuen. Sekä lapset että aikuiset ovat kärsineet.

Lue lisää >

26.04.2013

Lasten seurassa Vappuna

Vappu on mielikuvissamme iloinen ja keväinen juhla. Lapset odottavat vappupalloja ja serpentiinejä. Tarjolla on simaa, munkkeja ja tippaleipää - ja joskus jopa lämmintä auringonpaistetta ja koivuissa hiirenkorvia. Mutta miltä vapunvietto oikeasti näyttää lasten silmin?

Lue lisää >

22.04.2013

Nuorten mielestä krapula kuuluu kuvaan

Nuoret tiedostavat hyvin alkoholinkäyttöön liittyvät riskit ja haittavaikutukset. Silti moni nuori juo. Kun yhdeksäsluokkalaiset pääsevät keskustelemaan keskenään alkoholinkäytöstä, puheesta nousee esiin alkoholiin liittyviä terveydellisiä ja sosiaalisia riskejä.

Lue lisää >

05.04.2013

Miten vanhemmat vaikuttavat nuorten päihteidenkäyttöön?

Miten nuorten päihteidenkäytön oppiminen tapahtuu. Suomalaista keskustelua näyttää hallitsevan kaksi oletusta. Vahvana elää ensinnäkin käsitys vanhemman alkoholinkäytön mallin siirtymisestä seuraavalle sukupolvelle. Toiseksi korostetaan, että vanhempien tulee kontrolloida lapsiaan ja näiden tekemisiä. Tutkimukset vahvistavatkin niin vanhempien antaman mallin kuin kontrollin vaikutukset nuoren päihteiden käyttöön. Vanhempien antamalla mallilla on vaikutus pitkälle nuoren tulevaisuuteen ja jopa hänen aikuisuuden päihteidenkäyttöönsä.

Lue lisää >

28.03.2013

Poliisikin valvoo

Alkon myymälöissä, päivittäistavarakaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla mietojen alkoholijuomien myynnin edellytyksenä on 18 vuoden ikä. Alkossa väkevien alkoholijuomien myynti edellyttää 20 vuoden ikää. Nämä ikärajat ovat olleet voimassa vuodesta 1969 alkaen. Anniskeluravintoloissa laillisena tarjoiluikärajana on kaikille alkoholijuomille ollut 18 vuotta jo vuodesta 1932 alkaen.

Lue lisää >

22.03.2013

Vanhemmat alkoholin ostajina ja tarjoajina

Vastuulliseen vanhemmuuteen alkoholiasioissa kuuluu, että alaikäisille nuorille ei osteta eikä tarjota alkoholia. Lasten seurassa -ohjelman viesteissä on korostettu, että ”alkoholi kuuluu vasta aikuisuuteen, ei alle 18 -vuotiaiden elämään – tutkittu tosiseikka on, että mitä myöhemmin nuori aloittaa alkoholikokeilut, sen vähemmän hänelle tulee sen kanssa ongelmia vastaisuudessa” ja että ”jokaisen nuoresta välittävän aikuisen pitäisi olla tarjoamatta alkoholijuomia edes täysi-ikäisyyttä lähestyvälle nuorelle”.

Lue lisää >

15.03.2013

Alaikäisten nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt, mutta ei 18 -vuotiaiden

Nuorten terveystapatutkimuksissa (NTTT) on seurattu 12-, 14-, 16- ja 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien alkoholinkäyttöä kahden vuoden välein vuodesta 1977 alkaen. Aina 1990-luvun loppuvuosiin alkoholin käyttö oli lisääntymään päin kaikissa ikäryhmissä. Vuoden 1999 jälkeen kehitys on kuitenkin kulkenut kohti harvempaa juomistiheyttä, vähentynyttä humalajuomista ja lisääntynyttä alkoholin käytöstä pidättäytymistä. Näin on tapahtunut erittäin selkeästi nuorimmissa ikäryhmissä. Sen sijaan vanhemmissa ikäryhmissä ja tyttöjen parissa kehitys ei ole näin auvoinen.

Lue lisää >

08.03.2013

Kotirintamalla elettyä

Maanantaiaamussa tunnusomaista repun tarkistelu ja tungos tuulikaapissa, normaalia. Talviseen tapaan maanantaisin voidellaan myös suksia aamulla. Jälkikasvu suuntaa kouluun; toinen energisenä eteenpäin, toinen vaikuttaa potevan maanantaiahdistusta vanhempien tapaan. Vanhempi miettii töihin kiiruhtaessa, tuliko reppuun kaikki tarvittava, muistiko kaikki Wilma-viestien ohjeet ja perheen arkiaikataulussa huomioon otettavat seikat. Työmatkalla tulee pohtineeksi myös tilannetta 30 vuotta sitten. Miten sitä silloin maanantaiaamuista selvittiin. Naapuruston vanhempien kanssa jaetaan samaa arkiaamua, olimmepa sitten työelämässä tai kotona.

Lue lisää >
Takaisin ylös
Takaisin ylös