01.03.2013

Onko baarin paikalla väliä?

Kun lähikoulumme pääovesta tulee ulos, näkee ensimmäisenä vastapäisen baarin. Sen katetulla terassilla joutilaat aikuiset viettivät aikaansa pitkälle syksyyn kaljatuoppeja kallistellen ja tupakkaa imien. Tämä ei ole ainoa kostean aikuisuuden mallia tarjoava paikka kotikaupungissani. Jyväskylän keskusta on suorastaan pyhitetty aikuisten ja nuorten ryyppypaikaksi. Surullisenkuuluisa kävelykeskusta on Jyväskylän rallien aikaan, jolloin virtsa ja roskat virtaavat nilkkaan asti ulottuvana virtana.

Lue lisää >

22.02.2013

Kotirintamalla!

Jokaisessa perheessä käydään kamppailua rajoista. Kasvatuksen taistelurintamalla isät ja äidit joutuvat alituiseen vetämään linjaa lasten alkoholin käyttöön. Lainsäädäntö on selkeä, perjantai-illat liian harvoin.

Lue lisää >

15.02.2013

Onko alkoholikasvatus vain sitä, että puututaan tarvittaessa?

Eipä taida olla. Alkoholi kun näkyy ympärillämme niin monin tavoin, riippumatta siitä, käytetäänkö sitä kotona vai ei. Vanhempi, joka kertoo nuorelle mielipiteitään alkoholista, auttaa samalla nuorta laittamaan mittasuhteisiin ympäristössään näkemäänsä alkoholikulttuuria. Vanhemmat vaikuttavat nuoriin myös kodin tapojen myötä: millaisissa tilanteissa alkoholia käytetään – tai ei käytetä? Miten alkoholista puhutaan – tai ollaan puhumatta? Tulevatko vanhemmat ajatelleeksi, millaisina syy-seuraustarinoina perheen nuori käsittää näkemänsä juomistilanteet?

Lue lisää >

01.02.2013

Jokainen lapsi ansaitsee parhaat edellytykset terveelliseen elämään

Kehittyvällä lapsella on oikeus kasvaa terveellisessä ja turvallisessa elinympäristössä. Ennen syntymää lapsen elinympäristö on äidin kohtu, joten odottavan äidin elintavat vaikuttavat suoraan vatsassa kasvavan lapsen terveyteen ja hyvinvointiin. Lapsi saa kohdussa napanuoran kautta äidin veressä kulkevat aineet, joten myös alkoholi siirtyy äidin verenkierrosta lapselle. Tämä tuskin on uusi tieto kenellekään. Suurin osa odottavista äideistä kyllä tiedostaa, että kännien juominen raskausaikana on vaarallista vatsassa kasvavalle lapselle. Mutta entäpä se paljon puhuttu alkoholin kohtuukäyttö?

Lue lisää >

14.01.2013

Mitä aikuiset voisivat oppia nuorilta alkoholiasioissa?

Huoli nuorten päihdekokeiluista vie usein julkisessa keskustelussa huomion siitä tosiasiasta, että aikuisten alkoholinkäyttö on lasten ja nuorten kannalta yhtä iso ongelma. Lasten seurassa -vastuullisuusohjelmassa toteutetun nuorten galluptutkimuksen mukaan neljännes suomalaisnuorista on vähintään joskus kokenut kotonaan haittoja läheisen aikuisen alkoholinkäytöstä. Asia ei koske vain alkoholistien lapsia, sillä myös satunnaisesti vanhempiensa päihtymistä kokeneet nuoret kertovat asian haitanneen heitä.

Lue lisää >

17.12.2012

Ei se määrä, vaan se laatu!

Joulun vietolla on täällä meillä joulupukin kotimaassa jo kohtuullisen pitkät perinteet. Onhan tätä vuoden pimeimpään aikaan osuvaa juhlaa vietetty Suomessa ja muissa pohjoisen Euroopan maissa jo viikinkiajoista lähtien. Noina liki ammoisina aikoina tämä talvipäivänseisauksen juhla kesti peräti kaksitoista päivää – eikä taatusti ruoatta ja juomatta.

Lue lisää >

19.11.2012

Lapset vanhempien ja aikuisten alkoholinkäytön vankeina

Alkoholi näkyy kovalla tavalla lasten ja nuorten arjessa. Olemme huolissamme etenkin nuorten päihteiden käytöstä – ja niin meidän pitääkin olla. Laki on, kuin se luetaan. Alkoholi ei ole lasten eikä nuorten juoma. Tosiasia kuitenkin on, että meidän pitää olla huolissamme myös aikuisten alkoholinkäytön vaikutuksista lapsiin ja nuoriin.

Lue lisää >

24.10.2012

Ärsyttävä valistus

Lue lisää >

16.10.2012

Päihdehoitoon lasten kanssa

Mielikuvissamme päihdeklinikan asiakas on ikääntyvä muovikassimies, jonka ainoa omainen on viranomainen. Todellisuudessa päihdeklinikoiden palveluita käyttävät tänä päivänä miesten ohella lähes yhtä usein naiset, ja asiakaskunta on nuorentunut huumeongelmien lisääntymisen myötä. Monet päihdehoidon asiakkaista ovat perheellisiä ja monilla heistä on pieniä lapsia.

Lue lisää >

09.10.2012

Vanhempien alkoholinkäyttö ja lasten kokemat haitat

Vuosittain Suomessa syntyy joukko lapsia, joiden vanhemmalla tai vanhemmilla on vakava päihdeongelma. Äitien päihdeongelmasta on ehkä puhuttu eniten. Syytä huolestumiseen onkin: rekisteritutkimuksemme mukaan vuonna 2002 lähes 2 prosentilla kaikista synnyttäneistä naisista oli diagnostisoitu päihdeongelma ennen lapsen seitsemättä ikävuotta. Luku oli korkeampi kuin viisi ja yksitoista vuotta aiemmin.

Lue lisää >

08.09.2012

Nuoret yhä harvemmin tuhdissa humalassa

Raittiiden koululaisten määrä on lisääntynyt tasaisesti jo toistakymmentä vuotta, ja nuorten juomiskerrat ovat harventuneet.

Lue lisää >

27.08.2012

Syliin punkemisen viisaudesta

Keskimmäinen muutti väriään. Vaaleanpunaisesta kuoriutui äkkiä tummansininen. Tyttö näyttää muutenkin siltä, että uhma on lopultakin ohi. Se on koulinut hänestä sporttitypyn jollaista ei vielä viime kesänä ollut olemassa. Nuorin on ollut urheilija jo vauvasta, ja vanhin mikä ikinä on huvittanut.

Lue lisää >

07.05.2012

Naisten alkoholinkäyttö kotona on lisääntynyt – pitääkö huolestua?

Naiset juovat entistä enemmän, kotona, viikonloppuisin ja yhdessä puolisonsa kanssa. Näin kertoo tutkimus suomalaisten juomatavoista 1960-luvulta näihin päiviin.

Lue lisää >

23.04.2012

Nuorten ääni

A-klinikkasäätiö ja Lasten seurassa -ohjelma keräsivät nuorten kokemuksia, millaista on elää lapsuutensa alkoholiongelmaisen vanhemman kanssa. Kirjoituksia tuli runsaasti, ja ne on julkaistu tällä sivustolla seitsemässä osassa.

Lue lisää >

05.12.2011

Äidiksi tulossa

A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminta on ollut mukana Kehitysvammaliiton FASD-projektissa.

Lue lisää >

22.09.2011

Nuoret toivovat aikuisilta kohtuullista juomatapaa

Lasten seurassa -ohjelman ja A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan tavoitteena on tuoda lapsen ja nuoren näkökulma vanhempien päihteidenkäytön vaikutuksista käytävään keskusteluun.

Lue lisää >

23.06.2011

Ehkäisevä päihdetyö on käytännön toimia, ei juhlapuheita

Vantaan kaupungin Ehkäisevän päihdetyön yksikön vappuviikolla järjestämässä tempauksessa heräteltiin vantaalaisia pohtimaan omaa alkoholinkäyttöään lasten seurassa.

Lue lisää >

09.05.2011

Uusi kirja raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä ja sen aiheuttamista vaurioista

Lue lisää >

19.01.2011

Ohjaajanopas Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekahviloille

Mannerheimin Lastensuojeluliitto toteuttaa yhteistyössä Alkon, A-klinikkasäätiön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa Alkon Lasten seurassa -ohjelmaa. Tuoreen Ohjaajan oppaan tarkoituksena on antaa vinkkejä perhekahvilassa käytävään alkoholiaiheiseen keskusteluun.

Lue lisää >

28.09.2010

Alkoholin kokonaiskulutuksen rajoittaminen on tehokas keino ehkäistä haittoja

”Nettijuttu on tehty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Pia Mäkelän kanssa, joka sai A-klinikkasäätiön vuoden 2010 päihdetiedotuspalkinnon”

Lue lisää >
Takaisin ylös
Takaisin ylös