30.08.2013

Hyvä, paha alkoholi

Vanhempi varoittaa nuorta alkoholin vaaroista ja sanoo, ettei siihen saa koskea ennen täysi-ikää.  Nuori on ollut koulun terveystiedon tunneilla ja tietää hyvin alkoholin terveyshaitoista.

"Miksi sinä sitten käytät sitä", nuori kysyy. 

Vastaapa vanhempi mitä tahansa, lapsi on joka tapauksessa jo vuosien ajan tehnyt omia havaintojaan.  Hän on nähnyt tilanteita, joissa alkoholia käytetään, ja kuullut, miten siitä puhutaan. Tämän pohjalta hän on tehnyt omia tulkintojaan siitä, mikä on alkoholin merkitys vanhemman ja yleensä aikuisten elämässä.  Vanhemman onkin hyvä varustautua siihen, ettei nuori niele mitä tahansa vastausta. Saattaapa nuori myös kysyä, kuuluiko alkoholi vanhemman nuoruuteen.

Ihmisten alkoholinkäyttöä mittaavissa testeissä kysytään yleensä vain alkoholin käytön määriä ja koettuja haittoja. Itse en muista nähneeni testiä, jossa olisi kysytty, miksi ja missä tilanteissa alkoholia käytetään.

Tässä on niin sanottujen kohtuukäyttäjien parissa tekemäni suppean ja epätieteellisen gallupin vastauksia. Alkoholi rentouttaa. Alkoholi saa hetkeksi unohtamaan ikävät asiat. Stressaavan työpäivän saa nopeimmin nollattua alkoholilla. Vieraat viihtyvät paremmin, kun tarjoilee alkoholia. Punaviini kruunaa pihvin. Pikkujoulut ovat tylsät ilman alkoholia. Samppanja tekee juhlasta arvokkaan. Alkoholi on palkkio hyvin tehdystä työstä. Sauna ja olut kuuluvat yhteen. Juhlissa on helpompi ottaa vastaan tarjottu juoma kuin selittää, ettei ole lääkekuurilla tai raskaana tai entinen alkoholisti.  

Alkoholilla on maassamme niin monia psykologisia, sosiaalisia ja kulttuurisia merkityksiä, että julkisuuden henkilön raitistuminen on lööpin aihe. Kun lääkäri päättää olla vuoden ilman alkoholia, julkaisee hän kokemuksistaan kirjan – ja tietenkin siitä seuraa lukuisia mediahaastatteluja.

Pitäisikö siis ehkäisevää päihdetyötä suunnata yhä enemmän aikuisten alkoholille antamiin merkityssisältöihin ja niiden muuttamiseen? Tässä asiassa mediakin voisi tehdä paljon.  Esimerkiksi pikkujouluja, uutta vuotta ja vappua edeltävät vinkit parhaista keinoista selvitä krapulasta tai tarinat pahimmista kännimokailuista ylläpitävät kulttuuria, jossa ilo ilman viinaa on teeskentelyä vain.        

Vastikään valmistunut digitarina  tarjoaa nuoren näkökulman aiheeseen. Kannattaa katsoa:
MLL: Alkoholin kohtuukäyttö - YouTube.

Marie Rautava, ohjelmajohtaja, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Takaisin Takaisin ylös
Takaisin ylös