01.02.2013

Jokainen lapsi ansaitsee parhaat edellytykset terveelliseen elämään

Kehittyvällä lapsella on oikeus kasvaa terveellisessä ja turvallisessa elinympäristössä. Ennen syntymää lapsen elinympäristö on äidin kohtu, joten odottavan äidin elintavat vaikuttavat suoraan vatsassa kasvavan lapsen terveyteen ja hyvinvointiin. Lapsi saa kohdussa napanuoran kautta äidin veressä kulkevat aineet, joten myös alkoholi siirtyy äidin verenkierrosta lapselle. Tämä tuskin on uusi tieto kenellekään. Suurin osa odottavista äideistä kyllä tiedostaa, että kännien juominen raskausaikana on vaarallista vatsassa kasvavalle lapselle. Mutta entäpä se paljon puhuttu alkoholin kohtuukäyttö?

On hälyttävää huomata keskustelupalstoilla ja julkisuudessa esiintyvien ihmisten asenteet siitä, ettei vähäisestä alkoholin käytöstä raskausaikana ole mitään haittaa lapselle: ”Ruoan yhteydessä viinin juominen on ihan vaaratonta vatsassa kasvavalle vauvalle” tai ”Yksi minun tuttuni joi koko raskausajan saunakaljat ja hänenkin lapsi on ihan normaali”.

Monet ajattelevat, että eihän kohtuullisesta alkoholin käytöstä voi mitään haittaa olla.  Tutkimukset eivät ole pystyneet määrittämään turvallista rajaa raskausajan alkoholin käytölle, joten turvarajaa alkoholin käyttömäärille ei ole olemassakaan. Kohtuukäyttö raskausaikana on siis täysi pidättäytyminen, nollatoleranssi. Osalle odottavista äideistä on hyvin vaikeaa pysyä tässä kohtuudessa.

YK:n lasten oikeuksien sopimuksen 24. artiklan mukaan lapsella on oikeus elää mahdollisimman terveenä ja odottaville äideille on taattava asianmukainen terveydenhoito. Kun alkoholista pidättäytyminen tuntuu lasta odottavasta äidistä vaikealta, kynnys avun hakemiseen voi olla suuri. Rohkeasti ongelmaansa apua hakeva äiti pyrkii omalta osaltaan toteuttamaan lapsen oikeutta terveeseen elämään, yhteiskunnan velvollisuus on taata hänelle apua ja tukea. Lapsen kasvun ja kehityksen turvaaminen on vanhempien, yhteisöjen ja yhteiskunnan yhteinen velvollisuus, sillä lasten hyvinvointi rakentuu aikuisten teoista ja valinnoista.

Lasten seurassa ohjelma on tuottanut lasta odottaville ja pienten lasten vanhemmille Ei kiitos? – Asiaa alkoholista pienten lasten vanhemmille -esitteen, jonka tavoitteena  on ehkäistä ja vähentää aikuisten alkoholinkäytöstä lapsiin kohdistuvia suoria ja epäsuoria haittoja. Esitteen toivotaan antavan vanhemmille vastauksia alkoholin käyttöön liittyvistä riskitekijöistä. Myös siitä, että hyvään vanhemmuuteen kuuluu pohtia alkoholin käyttöä perheessä.

Mari Inkinen, suunnittelija, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Takaisin Takaisin ylös
Takaisin ylös