22.11.2013

Juhlien aikaan

Lasten seurassa -ohjelman tavoite on herättää aikuisia miettimään, miltä alkoholinkäyttö näyttää lasten silmin. Tarkkaavaisuuteen on varmaan syytä vuoden jokaisena päivänä, mutta näin juhlapyhien alla on erityisesti hyvä miettiä omia tottumuksiaan ja perinteitään.

Tässä vaiheessa vuotta sähköpostiin tipahtelee pikkujoulukutsuja. Lastenhoito järjestetään, ja äiti ja isä pääsevät viettämään hetkeksi aikuisten aikaa. Pikkujoulut ovat aikuisten juhlat, ja alkoholia nautitaan poissa lasten silmistä.

Kaikki hyvin?

Vaikka lapset eivät itse pikkujouluissa olekaan läsnä, on hyvä huomata, että ne voivat kiinnostaa lapsiakin. Vanhemmat luovat käyttäytymisellään ja puheillaan mielikuvan aikuisten juhlimisesta. Lähteekö äiti illanviettoon käsilaukku kilisten? Pullottaako isän povitaskusta taskumatti? Puhutaanko alkoholista innostuneeseen ja myönteiseen sävyyn?

Ja entä seuraava päivä? Ovatko vanhemmat seuraavana päivänä toimintakykyisiä, turvallisia aikuisia? Mitä, jos vain toinen on? Miten lapselle selitetään, että äiti tai isä on nyt vähän huonovointinen ja väsynyt, mutta huomenna taas kunnossa?

Pikkujoulukausi huipentuu jouluun. Mitä kaikkea kuuluu joulupöytään? Kinkkua, silliä, rosollia, lanttulaatikkoa... punaviiniä, konjakkia, kenties jopa snapsi sillin kanssa. Aikaisemmin suomalaisten jouluperinteisiin kuului kotikalja tai joissakin perheissä myös sahti. Nyt yhä useammassa joulupöydässä nautitaan viiniä ruoan kanssa ja kahvin kanssa konjakkia. Siitäkin huolimatta, että joulua vietetään lasten seurassa.

Jos pikkujoulu on aikuisten juhla, joulu on lasten. Siinä vaiheessa kun suvun joulupöytään liittyy lapsia, on hyvä miettiä, kuuluuko joulupöytään ylipäänsä alkoholia. Ja jos kuuluu, niin missä määrin. Nyt joku ajattelee, että eihän me nyt kännejä jouluna oteta vaan nautitaan kohtuudella – kai jokainen voi juoda sivistyneesti viiniä ruoan kanssa. Se, mikä on aikuisten mielestä sivistynyttä ja kohtuullista, voi lapsesta kuitenkin olla jotain aivan muuta. Jouluilo voi vaihtua ihmetykseen ja jännitykseen, jopa pelkoon.

Sivistyneitä ihmisiä kun olemme, ymmärrämme, että kaikella on aikansa ja paikkansa. Osaamme nähdä asiat toisen ihmisen näkökulmasta ja asettaa omat toiveet ja mieltymykset hetkeksi sivuun. Aika, jolloin joulua vietetään pienten lasten kanssa, on lyhyt.

Yllättävän pian lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja perhe voi nauttia yhdessä viinilasillinen joulupöydässä. Sivistyneesti.

Camilla Heikkilä
tiedottaja, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Takaisin Takaisin ylös
Takaisin ylös