19.07.2013

Kukkahattua vai vastuullisuutta?

Aikamme aikuinen ahdistuu helposti. Aikuinen ahdistuu vieläpä nopeasti, mikäli joku yrittää säännellä ja säännöstellä, rajata ja määrittää. Erityisesti jos rajoitusten kohteena on alkoholi.

Ahdistunut löytää sanat. Holhoaja. Kukkahattutyypit. Pahkasikainliitto. Me suomalaiset haluamme vapauksia. Viina ja humaltuminen ovat lähes ihmisoikeus.

Ihmisten halujen ja toiveiden kääntöpuoli voi olla karu. Vapaamielisen alkoholipolitiikan seurauksena on alkoholin kulutuksen kasvu. Alkoholipolitiikan liberalisoinnin jälkeen alkoholin kokonaiskulutus on kaksinkertaistunut miehillä ja kuusinkertaistunut naisilla.

Jotenkin me Suomessa haluamme olla parempia, kuin olisi tarvekaan. Tänäkin päivänä moni toivoo, että oppisimme ”keskieurooppalaisen alkoholikulttuurin”. Meillä se kuitenkin kääntyy käytännössä jokapäiväiseksi tissutteluksi kera juhlapyhäkännäyksen. Ei kiitos.

Keski-Euroopan viinikulttuureissa alkoholin kulutus on ollut laskussa. Samoin yhä useammin ruokajuomaksi tulee vesi viinin sijaan. Tämä kehitys näkyy meillä Suomessa nuorissa. Kyllä kiitos.

Ehkä nuorille aikuisten kasvatusvastuusta puhuminen ei olekaan kukkahattua tai pahkasikailua. Vaan arkea ja elämää. Myös toivetta turvallisesta lapsuudesta. Se on muuten ihmisoikeus.

Tuomas Kurttila
toiminnanjohtaja, Suomen Vanhempainliitto

Takaisin Takaisin ylös
Takaisin ylös