19.12.2013

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä

Pysähdyn päiväkodissa oven suuhun kuuntelemaan nelivuotiaiden kotileikkiä. Pakataan, matkustetaan ja käydään ostoksilla. Perheen isä muistuttaa äidille: ”Kun menet kauppaan, muista ostaa saunaoluet ja lapsille limut.” Äiti lähtee kauppaan ja palaa hetken kuluttua kassit kilisten.

Askartelemme isänpäiväkortteja. Tehtäväksi on annettu piirtää iso kuva isästä ja ympärille saa piirtää asioita, joista isä tykkää. Tytär piirtää ongen, teltan, makuupussin, jalkapallon ja viinipullon.

Lapsen äiti saapuu taksilla päiväkodin pihaan. Hän on palannut kolmen päivän työreissulta. Pieni poika on laskenut tunteja ja minuutteja, hän odottaa äitiä ja äidin halausta. Poika huomaa, että äiti haiskahtaa lentokoneessa nautitulta konjakilta. Myös ryhmän lastentarhanopettaja huomaa sen ja miettii, onko kaikki hyvin, ylittyykö raja?

Arkisia ja ohikiitäviä hetkiä. Jo päiväkodin nelivuotiaalla on käsitys siitä, että alkoholi kuuluu jollain tavalla aikuisuuteen. Useimmissa perheissä alkoholia käytetään kohtuullisesti, ehkä vain tiettyihin tilanteisiin liittyen. Lapsia, jotka kärsivät vanhempiensa alkoholin käytöstä, on Suomessa kuitenkin liian monta.

Vanhemmat ja muut aikuiset ovat kaikissa asioissa esimerkkejä lapsilleen. Kodin tavoilla ja asenteilla on suuri vaikutus siihen, millä tavalla lapset suhtautuvat eteen tuleviin asioihin aikuistuessaan. Loppuvuodesta on tapana tehdä tiliä kuluneesta vuodesta ja tehdä lupauksia seuraavaksi vuodeksi. Jokainen aikuinen voi pysähtyä miettimään omia elintapojaan, myös alkoholinkulutustaan. Onko omissa elintavoissa parantamisen varaa?

Viikonlopun jälkeen maanantaiaamuna esikoululaiset istuvat aamupiirissä ja keskustelevat menneestä viikonvaihteesta. Melkein jokainen haluaa innokkaasti kertoa viikonlopustaan. Yksi lapsi on ihan hiljaa.

Mitä sinun lapsesi kertoo viikonlopustaan?

Merja Korhonen
varhaiskasvatuksen suunnittelija, Suomen Vanhempainliitto

Perjantai 5.12.2013 Jenni Helenius

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Takaisin Takaisin ylös
Takaisin ylös