07.05.2012

Naisten alkoholinkäyttö kotona on lisääntynyt – pitääkö huolestua?

Naiset juovat entistä enemmän, kotona, viikonloppuisin ja yhdessä puolisonsa kanssa. Näin kertoo tutkimus suomalaisten juomatavoista 1960-luvulta näihin päiviin.

Naisten ja miesten tasa-arvoistumisen alkoholinkäytössä tunnistaa jo omasta kokemuksestakin. Äitini paheksui jo saunakaljojakin. Alkoholi kuului ravintolamaailmaan, jos kuului. Lapsen elämä oli siinä mielessä turvallista ja vakaata.

Ikäisteni naisten arjessa on tavallista viinilasillinen viikonlopun ruuan yhteydessä tai siideri
saunan jälkeen puolison kanssa. Mutta onko siitä syytä huolestua? Onko kyse parisuhdetta vahvistavasta yhteisestä rentoutumisesta vai lasten kannalta haitallisesta alkoholinkäytöstä?

Useimmiten kotona juodaan vain vähän – ne yhdet saunakaljat tai siiderit. Kuitenkin myös humalajuomisen määrä kotona on lisääntynyt. Naisten eniten alkoholia käyttävä ikäryhmä, 30–49-vuotiaat naiset, käyttää alkoholia nyt suurin piirtein saman verran kuin kaikki miehet käyttivät keskimäärin vuonna 1968.

Mielikuvat lasten kannalta haitallisesta alkoholinkäytöstä pitäisikin siirtää tähän päivään. Lasten kannalta haitallista ei ole vain lapset ja äidin kodista ulos ajava isän humalainen räyhääminen. Lasten kannalta pelottavia ja turvattomia ovat myös tilanteet, joissa äidin käytös muuttuu arvaamattomaksi. Arkirytmin heilahtelu tekee lapsen elämästä epävakaista. Väsyneenä isä ja äiti saattavat käyttää kovakouraisia kasvatuskeinoja.

On isien ja äitien yhteinen vastuu pitää alkoholinkäyttönsä kohtuudessa. Ylipäätään kannattaa miettiä, onko lasten tarpeen nähdä vanhempiaan koskaan humalassa.

Maria Kaisa Aula
Lapsiasiavaltuutettu

Takaisin Takaisin ylös
Takaisin ylös