15.02.2013

Onko alkoholikasvatus vain sitä, että puututaan tarvittaessa?

Eipä taida olla. Alkoholi kun näkyy ympärillämme niin monin tavoin, riippumatta siitä, käytetäänkö sitä kotona vai ei. Vanhempi, joka kertoo nuorelle mielipiteitään alkoholista, auttaa samalla nuorta laittamaan mittasuhteisiin ympäristössään näkemäänsä alkoholikulttuuria. Vanhemmat vaikuttavat nuoriin myös kodin tapojen myötä: millaisissa tilanteissa alkoholia käytetään – tai ei käytetä? Miten alkoholista puhutaan – tai ollaan puhumatta? Tulevatko vanhemmat ajatelleeksi, millaisina syy-seuraustarinoina perheen nuori käsittää näkemänsä juomistilanteet?

Media kasvattaa nuoria

Yhtenä iltana TV-kanavilla surffaillessaan saattaa nähdä lukuisia erilaisia alkoholinkäyttötilanteita. Kun yhdessä ohjelmassa patsastellaan drinkkien kanssa, toisessa riehutaan humalassa ja kolmannessa löhötään sohvalla tölkkikasan keskellä ja höpötetään mitä sattuu. Ja paljon muuta. Näitä kun ihminen katselee viikosta toiseen, niin muokkaavathan nähdyt kohtaukset mielikuvia siitä, mitä alkoholinkäyttö on erilaisissa tilanteissa – ja mitä siitä seuraa.

Tv-ohjelmissa alkoholia käytetään toisinaan positiivisin, toisinaan negatiivisin fiiliksin. Tarinan kaari sisältää dramatiikkaa, josta osa on kuin suoraan elämästä. Osa taas voisi päättyä todellisuudessa toisinkin. Pienestä se on kiinni myös tosielämässä. Hauskana alkaneen illan päätös voi olla arvaamaton. Lehtiä lukiessa löytyy nuorten illanviettojen päätöksenä raiskaus, palasiksi pistetty kämppä, sammuminen, vatsahuuhtelu sekä poliisin ja lastensuojelun kanssa asiointi. Tai sitten ei tapahdu yhtään mitään arvaamatonta, eikä tapaus päädy mediaan… Paitsi ehkä sosiaaliseen mediaan.

Käsikirjoittamaton sosiaalinen media

Sosiaalisen median tuottama informaatio on monimutkaista. Siinä on ”toden tuntua”, koska tarinat rakentuvat ihmisten subjektiivisille kokemuksille ja ajankohtaisille päivityksille. Kukapa ei olisi nähnyt Facebookissa kaverien tai kaverin-kaverien juhlakuvia, joihin ihmisiä on merkitty nimellä. Taas yksi uusi kasvatuksellinen haaste vanhemmille: Mitä jos meidän mussukka lataa itsestään örvellyskuvia nettiin? Säännöistä on syytä puhua – sekä alkoholinkäytöstä että siitä, miten alkoholinkäytöstä viestitään. Luonnollisesti nuorten kanssa tulee puhua siitä, että muiden kuvia ei saa ladata nettiin ilman lupaa.

Tarinat tavoittavat laajan yleisön. Sekin nuori, joka ei saa vanhemmiltaan alkoholia, saattaa seurata sosiaalisessa mediassa, miten ja mistä kaverit hankkivat juomansa, mitä juomareissuissa tapahtui ja mikä oli fiilis sen jälkeen. Jollakin logiikalla kukin nuori yhdistää mediassa olevan alkoholinkäytön tosielämään.

Tarinallisesti ajatellen tämä on mielenkiintoista.  Kenelläkään ei ole varsinaista vastuuta siitä, miten tarinan kaari menee. Yhdessä päivityksessä sosiaalisessa mediassa näkyvät pelkät juhlakuvat. Toisessa päivityksessä ehkä puhutaan pelkästään kauheasta krapulasta. Omaan käyttäytymiseen tai juomisen määriin liittyvät syy-seuraussuhteet eivät käy ilmi. Jonkun pitäisi valmentaa nuoria lukemaan näitä tarinoita kriittisesti. Kenen vastuulla tämä olisi?

Nuorella on toimijuus, vanhemmalla vastuu

Vanhemmalla on ensisijainen vastuu alaikäisten nuortensa alkoholikasvatuksesta. Vastuuta jakaa hänen kanssaan muun muassa perusopetus. Terveystieto-oppiaineessa kerrotaan alkoholin terveyshaitoista ja tehdään alkoholilain mukaiset ikärajat selväksi. Tarvittaessa rajoja selventävät poliisi ja lastensuojelu, sitten jos tarvitaan akuuttia puuttumista. Mutta vanhempi on aina nuorensa ensisijainen kasvattaja.

Nuori taas on oman elämänsä ensisijainen toimija. Ulkopuolelta häneen ei voi kaataa tietoa, kokemusta ja toivottuja käyttäytymistapoja. Mistäpä me aikuiset niitä kaataisimmekaan – kukin omalla tavallamme epätäydellisinä? Me voimme kuunnella ja varoittaa, voimme huolehtia ja kertoa että välitämme. Voimme kannustaa nuorta suhtautumaan asioihin kriittisesti ja ajattelemaan itse. Entä kun omaan kriittiseen ajatteluunkin on hankalaa luottaa? Silloinkin on olemassa alkoholilaki, joka asettaa ikärajat nuoren turvaksi.

Vinkkejä nuoren vanhemmalle

http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tukivinkit/nuori_kiinnostuu_alkoholista/

Jenni Helenius, erityissuunnittelija, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Takaisin Takaisin ylös
Takaisin ylös