26.01.2016

Rakkaudentunnustuksia ja kaunistelemattomia totuuksia

A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus kysyi viime vuoden marraskuussa suomalaisilta nuorilta, mitä he haluaisivat sanoa vanhemmilleen näiden alkoholinkäytöstä. Kanava nuorilta vanhemmille -kampanja tuotettiin Lasten seurassa -ohjelman toimenpiteenä.

Nuori sai mahdollisuuden kertoa totuuksia, jakaa salaisuuksia, antaa neuvoja tai osoittaa rakkauttaan vanhemmilleen ääneen. Radiokampanjan ensimmäisessä vaiheessa aamuruuhkassa istuvilta aikuisilta kysyttiin nuoren tytön hauraalla äänellä: ”Oletko koskaan ajatellut, miltä juomisesi minusta tuntuu?”. Radiospottien avulla kerättyjä nuorten viestejä omille tai kaikille suomalaisvanhemmille saimme lasinenlapsuus.fi -palveluun yhteensä lähes sata.

Eri puolelta Suomea tulleet viestit nauhoitettiin radiospoteiksi Helsingin yhteislyseon nuorten toimesta Radio Helsingin studiolla. Jouluviikosta alkaen nuorten viestit jaettiin kampanjan toisessa vaiheessa takaisin radion kuuntelijoille. Radio Helsingissä kuultiin ohjelmien lomassa otteita nuorten kirjoituksista. Lasinen lapsuus -työntekijät myös vierailivat iltapäiväohjelmassa.

Mitä nuoret sitten halusivat sanoa vanhemmilleen? Viestit käsittelevät samoja teemoja kuin aiemmin tehdyt kyselytutkimuksemme nuorille vanhempien juomisen seurauksista: Aikuisen alkoholinkäytön haittoina koetaan eniten pelkoa, häpeää ja ahdistusta.  Seuraava nimimerkiltä Outi saatu viesti kuvaa hyvin tätä sekä asian salassa pysymistä: 

Pelkäsin viikonloppuja. Pelkäsin tulla kotiin. Pelkäsin mennä nukkumaan. Viinan katkuinen koti. Te ja teidän ystävät, puhetta ja naurua. Puolen yön jälkeen ovi kolahti ja koitti hiljaisuus. Neljän jälkeen kolahti uudelleen. Äiti, tulit usein yksin kotiin vaikka lähditte yhdessä. Se tiesi lisää unettomia öitä. Riitoja, huutoa, väkivaltaa. Itkua, pelkoa, avuttomuutta. Pelkoa. Pelkoa. Häpeää. Rikkoutuneita huonekaluja. Maanantaina oltiin hiljaa ja mentiin töihin. Iloinen tervehdys naapurille. Rauha maassa... aina ensi perjantaihin asti.

Nuorten viesteissä korostuvat turvattomuuden tunteet ja se, että on joutunut liian varhain kantamaan vastuuta asioista, mitkä eivät lapselle kuuluisi.  Kaikesta koetusta ikävästä välittyy kuitenkin myös pohjaton rakkaus sekä huoli juovasta vanhemmasta.  Harvassa olivat kiitokset, mutta muutama nuori myös halusi tuoda esiin sen, miten vanhemmat ovat tarjonneet turvallisuutta ja esimerkillisen alkoholinkäytön mallin.  Nimimerkki lymyy kirjoittaa näin:

Haluan kiittää vanhempiani siitä että he ovat opettaneet minulle että miten alkoholia käytetään oikein ja miten sitä ei pitäisi käyttää. Itse ihailen varsinkin omaa äitiäni, hän pystyy olla juomatta alkoholia missä tilanteessa tahansa ja hänellä ei ole edes mitkään halut juoda, toivon että minusta tulisi yhtä vahva ja esimerkillinen ihminen aikuisena kun minun omasta äidistäni

Nuorten viestit vanhemmille on luettavissa Lasisen lapsuuden verkkosivuilla ja niitä tullaan jakamaan jatkossa myös sosiaalisessa mediassa.  Kampanja tuotettiin osana Lasten seurassa -vastuullisuusohjelmaa, joka jatkaa edelleen vaikuttamistyötä aikuisten herättelemiseksi pohtimaan omaa alkoholinkäyttöään nimenomaan lasten näkökulmasta. Kanava nuorilta vanhemmille -kampanjaa olivat Radio Helsingin lisäksi toteuttamassa Lasisen lapsuuden pitkäaikainen kumppani Havas Worldwide Helsinki.  

#lasinenlapsuus #viestivanhemmalle

Lisätietoja: Minna Ilva, puh 044 3534 932, minna.ilva@a-klinikka.fi

Minna Ilva työskentelee A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnassa, joka on Lasten seurassa -vastuullisuusohjelman kumppani.

Takaisin Takaisin ylös
Takaisin ylös