09.05.2011

Uusi kirja raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä ja sen aiheuttamista vaurioista

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on yhteiskunnallinen tabu, josta puhuminen herättää hyvin voimakkaita tunteita. Lapsen näkökulma kuitenkin helposti unohtuu keskustelussa. Alkoholin vaurioittamat tarkastelee raskaudenaikaisen alkoholinkäytön seurauksia lääketieteen, neuropsykologian, yhteiskuntatieteiden ja elämäkerrallisten tarinoiden näkökulmasta. Kirjaan ovat kirjoittaneet niin asiantuntijat kuin asianosaiset itse: alkoholia raskauden aikana juonut äiti ja alkoholista vaurioitunut nuori.

Raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä voi tulla lapselle pysyvät vauriot. Haitat vaihtelevat lievistä oppimisvaikeuksista elinvaurioihin ja vakavaan kehitysvammaan. Oireyhtymistä vakavin ja tunnetuin on FAS eli sikiön alkoholioireyhtymä. Vaurioiden kirjoa kutsutaan nykyään termillä FASD (fetal alcohol spectrum disorders).

Alkoholin vaurioittamat - Raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaikutukset lapsen elämään -julkaisun on toimittanut Suvi Vaarla ja kustantanut Kehitysvammaliitto. Julkaisua voi tilata osoitteesta www.opike.fi.

Takaisin Takaisin ylös
Takaisin ylös