29.11.2013

Ymmärrän, mutta en hyväksy

– Löysin kahdeksasluokkalaisen tyttäreni huoneesta pullon vodkaa. Hän sanoi, ettei tarvitse olla huolissaan, sillä hän osaa käyttää jo alkoholia eikä nauti sitä liikaa yhdellä kertaa.

– 15-vuotias poikani tuli bileistä kotiin vahvasti humaltuneena ja sammui sohvalle. Aamulla hän ihmetteli, miten saattoi olla niin kännissä, koska oli juonut vain kaksitoista olutta.

– Lukiolaispoikani nauttii huoneessaan kavereittensa kanssa olutta ennen kaupungille lähtöä, enkä tiedä, miten siihen suhtautuisin.

Kun ensimmäisen kerran huomaa jälkikasvunsa nauttineen alkoholia, mieleen nousee monenlaisia ajatuksia ja kysymyksiä. Mistä alkoholi on hankittu? Paljonko sitä on juotu? Missä ja kenen kanssa sitä on juotu? Onko kysymys vain yhdestä kerrasta vai onko alkoholia käytetty jo pitempään?

Äiti tai isä saattaa alkoholikokeilun paljastuttua tuntea itsensä huonoksi huoltajaksi. Mikä kasvatuksessa on mennyt vikaan? Toisaalta mieleen palaa oma nuoruus, johon saattaa sisältyä alkoholin maistelua. Vanhempien reaktiot lienevätkin jossain määrin yhteydessä heidän omaan historiaansa.

Miten sitten toimia, jos nuori tulee humalassa kotiin tai jos hän kertoo vanhemmilleen alkoholikäytöstään? Onko parempi suhtautua yksinomaan kielteisesti ja esimerkiksi rangaista nuorta? Vai olisiko parempi keskustella asian herättämistä tuntemuksista? Mitä seuraa jos en puutu asiaan? Miten selvitän, mistä nuori on saanut alkoholin?

Joka tapauksessa on tunnustettava tosiasiat: alkoholin vaaroista kertominen ei todennäköisesti estä nuorta kokeilemasta sitä. Suomessa kasvanut nuori näkee alkoholinkäyttöä kaikkialla, mikä onkin meille kasvattajille melkoinen haaste. Mielestäni on tärkeää, että vanhemmat näyttävät alkoholinkäytöstä kiinni jääneelle nuorelle selkeästi välittävänsä hänestä ja olevansa hänen tukenaan niissäkin tilanteissa, joita ei vanhempana voi hyväksyä. Vaikka alkoholikokeilut voi ymmärtää, alaikäisen huoltajan ei pidä niitä hyväksyä.

Vanhemmat keskustelevat melko harvoin keskenään omien lastensa alkoholinkäytöstä. Nuorten alkoholinkäyttö on Suomessa yhä jonkinlainen tabu. Kouluterveyskyselyssä vain puolet kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista nuorista vastasi, ettei käytä lainkaan alkoholia. Joka viikko alkoholia ilmoitti juovansa 4 % tytöistä ja 6 % pojista. Lukiolaisista hieman alle 30 % ei käytä alkoholia, viikoittain sitä juo 10 % pojista, 6 % tytöistä. Ammattioppilaitoksessa opiskelevista raittiita on 20 %. Viikoittaista käyttöä on 21 %:lla pojista ja 14 %:lla tytöistä.

Suuri osa nuorten vanhemmista on joutunut kohtaamaan alussa mainitun kaltaisia tilanteita, jotka ovat ystäväpiirini kokemuksia. Teini-ikäisten vanhemmat kaipaavat vertaistukea kohdatessaan nuorensa päihteidenkäyttöä. Ollaan rohkeita ja otetaan teinien alkoholinkäyttö puheeksi tuttavapiirissä. Näin saamme eväitä myös keskusteluihin lastemme kanssa.

Suvianna Hakalehto-Wainio
asiantuntijalakimies, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Takaisin Takaisin ylös
Takaisin ylös